Wal szary

Wieloryby szare są jednym z największych wędrowców w królestwie zwierząt, pływają do 12.000 mil rocznie z ich alaskańskiego letniego domu do cieplejszych wód meksykańskiego wybrzeża Pacyfiku w zimie do celów hodowlanych. Największa populacja wielorybów występuje w tym północnoamerykańskim pasie, jednak w zachodniej części Północnego Pacyfiku, w pobliżu Korei, znajduje się również zagrożona populacja. Ich szorstki wygląd i potulne zachowanie na powierzchni sprawiło, że ssaki te zyskały przydomek "skały oddechowe". Poza białymi i szarymi plamami pokrywającymi ich ciemną skórę, od których pochodzi ich nazwa, są one również pokryte pąkliwami i wszami wielorybimi.

Baleen wielorybów mają unikalną technikę żerowania; zamiast filtrować wodę na powierzchni, obracają się na boki i wyrywają osady z dna morskiego, aby żerować na skorupiakach bentosowych. Są one zbliżone wielkością do garbatego wieloryba, ale łatwo je odróżnić ze względu na brak płetwy grzbietowej, cętkowane ubarwienie i ciche zachowanie na powierzchni. Powszechnie obserwowane z łodzi, są one ulubione przez obserwatorów wielorybów. Chcesz nurkować z wielorybami szarymi? Zapoznaj się z poniższą mapą miejsca nurkowania, aby poznać wszystkie najlepsze miejsca, które zostały zauważone.