Grijze Walvis

Grijze walvissen zijn een van de grootste trekkers in het dierenrijk. Ze zwemmen tot 12.000 mijl per jaar van hun zomerhuis in Alaska naar de warmere wateren van de Mexicaanse Pacifische kust in de winter om zich voort te planten. De grootste populatie van de dieren is te vinden in dit Noord-Amerikaanse verspreidingsgebied, maar er is ook een bedreigde populatie in het westelijke deel van de Stille Oceaan bij Korea. Door hun ruwe uiterlijk en volgzaam gedrag aan de oppervlakte hebben deze zoogdieren de bijnaam 'ademende rotsen' gekregen. Naast de witte en grijze vlekken die hun donkere huid bedekken, waardoor ze hun naam krijgen, zijn ze ook bedekt met zeepokken en walvisluizen.

Deze baleinwalvissen hebben een unieke voedertechniek; in plaats van het water aan het oppervlak te filteren, draaien ze zich op hun zij en scheppen ze sediment op van de zeebodem om zich te voeden met benthische schaaldieren. Ze zijn vergelijkbaar in grootte met de bultrugwalvis, maar zijn gemakkelijk te onderscheiden door het ontbreken van een rugvin, de gevlekte kleur en het rustige gedrag aan het oppervlak. Vaak gezien vanaf boten, zijn ze een favoriet onder de walvisspotters. Wil je gaan duiken met grijze walvissen? Verken de onderstaande kaart van de duikstekken voor de beste plekken waar ze gezien zijn.