Słoń morski

Foki słoniowe zaliczane są do rodziny fok płetwonogich, wyraźnie rozpoznawalne po braku uszu zewnętrznych, obniżonych kończynach i nadmuchiwanym pysku, z którego wywodzą swoją nazwę. Istnieją dwa odrębne gatunki fok słoniowych, północny i południowy. Północne foki słoniowe występują w górze i w dole wybrzeża Kalifornii, w Stanach Zjednoczonych, oraz Baja California, w Meksyku, preferując gromadzenie się na wyspach przybrzeżnych, a nie na lądzie stałym. Południowe gatunki żyją w bogatych w składniki odżywcze wodach subarktycznych i antarktycznych chłodnego Oceanu Południowego i są największe ze wszystkich gatunków fok.

Foki słoniowe zaliczane są do rodziny fok płetwonogich, wyraźnie rozpoznawalne po braku uszu zewnętrznych, obniżonych kończynach i nadmuchiwanym pysku, z którego wywodzą swoją nazwę. Istnieją dwa odrębne gatunki fok słoniowych, północny i południowy. Północne foki słoniowe występują w górze i w dole wybrzeża Kalifornii, w Stanach Zjednoczonych, oraz Baja California, w Meksyku, preferując gromadzenie się na wyspach przybrzeżnych, a nie na lądzie stałym. Południowe gatunki żyją w bogatych w składniki odżywcze wodach subarktycznych i antarktycznych chłodnego Oceanu Południowego i są największe ze wszystkich gatunków fok.