Elefántfóka

Az elefántfókák az úszólábúak családjába tartoznak, egyértelműen felismerhetők külső füleik hiányáról, csökkent végtagjaikról és felfújható, ormányszerű ormányukról, amelyről nevüket is kapták. Az elefántfókáknak két különböző faja van, az északi és a déli. Az északi elefántfókák az Egyesült Államokban Kalifornia és a mexikói Baja California partjainál találhatók, és inkább a part menti szigeteken, mint a szárazföldön gyülekeznek. A déli faj a hűvös Déli-óceán tápanyagban gazdag szubantarktikus és antarktiszi vizeiben él, és a fókafajok közül a legnagyobbak.

Míg a hím elefántfókák egyértelműen felismerhetők "elefánt orrlyukhoz" hasonló orrukról, a nőstények lényegesen kisebbek, és nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, inkább egy átlagos fókára hasonlítanak. E különleges fókák északi és déli fajait a 19. század végére majdnem a kihalás szélére vadászták, de a szélsőséges természetvédelmi törvények bevezetésével jelentős visszatérést értek el. Ha mindig is szeretett volna együtt búvárkodni ezekkel a hangos, harsány tengeri emlősökkel, fedezze fel az alábbi búvárhelytérképet, hogy megtalálja, hol merülhet elefántfókákkal még ma!