Uchatka

Foka futrzasta to wspólna nazwa nadana dziewięciu różnym gatunkom płetwonogich należących do podrodziny Arctocephalinae fokowatych. Północna foka futerkowa, jedyny gatunek występujący na północnej półkuli, występuje na północnym Pacyfiku, jest największą z fok futerkowych i została niemalże upolowana na wyginięcie w XIX wieku. Obecnie ich liczebność znacznie wzrosła do 1,3 miliona osobników. Reszta fok futerkowych znajduje się na półkuli południowej, wszystkie są znacznie mniejsze od ich północnych kuzynów i żyją w małych koloniach w Meksyku, Ameryce Południowej, Afryce i Australii.

Foka futrzasta to wspólna nazwa nadana dziewięciu różnym gatunkom płetwonogich należących do podrodziny Arctocephalinae fokowatych. Północna foka futerkowa, jedyny gatunek występujący na północnej półkuli, występuje na północnym Pacyfiku, jest największą z fok futerkowych i została niemalże upolowana na wyginięcie w XIX wieku. Obecnie ich liczebność znacznie wzrosła do 1,3 miliona osobników. Reszta fok futerkowych znajduje się na półkuli południowej, wszystkie są znacznie mniejsze od ich północnych kuzynów i żyją w małych koloniach w Meksyku, Ameryce Południowej, Afryce i Australii.