Medvefóka

A prémes fóka a fülesfókák Arctocephalinae alcsaládjába tartozó kilenc különböző úszólábú faj közös neve. Az északi bundafóka az egyetlen faj, amely az északi féltekén található, a Csendes-óceán északi részén fordul elő, a legnagyobb a bundafókák közül, és a 19. században majdnem a kihalásig vadászták. Mára nagymértékben, 1,3 millió egyedre nőtt a populáció egyedszáma. A többi prémes fóka a déli féltekén található, mind sokkal kisebbek, mint északi rokonaik, és kis kolóniákban élnek Mexikóban, Dél-Amerikában, Afrikában és Ausztráliában.

A "szőrmés" fóka elnevezés a testüket borító sűrű szőrzetről származik, amely a történelem során vonzóvá tette őket a vadászok számára. Kiváló hallásuk és éles látásuk segíti őket a túlélésben, amikor hetekig a tengeren tartózkodnak, és halakra, tintahalakra, krillekre, sőt még madarakra is vadásznak. A legjobb esélyünk arra, hogy szőrös fókákkal merüljünk, ha nyáron, a szaporodási időszakban kapjuk el őket, amikor nagy, néha több ezer fókacsoportokba tömörülnek bizonyos partokon, így könnyen megtalálhatjuk őket. Szeretne szőrös fókákkal búvárkodni? Fedezze fel az alábbi térképen a legjobb búvárhelyeket, ahol már láttak szőrmefókákat.