Delfin pręgoboki

Podobnie jak jego kuzyn, delfin wąskolubny, delfin pasiasty jest bardzo bogaty w zdrową, dziką populację i jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych delfinów na świecie. W rzeczywistości można je znaleźć w każdym oceanie na całym świecie, głównie w ciepłych wodach umiarkowanych i tropikalnych, i są one najbardziej licznym gatunkiem delfinów w Morzu Śródziemnym. Morze Adriatyckie jest domem dla dużej populacji tych pięknie aktywnych zwierząt, liczącej ponad 20.000 osobników. Ponieważ gatunek ten jest tak obfity, był on szeroko badany i wiele o nim wiadomo. Unikalne ubarwienie jest podobne do ubarwienia delfina pospolitego, a ponieważ często występują one w dużych grupach obok siebie, ich identyfikacja może być łatwo mieszana.

Nurkowanie z delfinami pasiastymi to wyjątkowa okazja, ponieważ nie są one tak dociekliwe jak ich kuzyni z wąskimi gardłami, a ponieważ są niezwykle szybkimi, zwinnymi pływakami, jest szansa, że mogą odpłynąć zanim nawet będziesz miał okazję je zobaczyć. Bardziej prawdopodobne jest jednak, że jeśli kiedykolwiek spotkasz się z nimi z górnej półki, otrzymasz ekscytujący pokaz. Często zdarza się, że pływają na łodziach i, będąc jednym z najbardziej energicznych i wysportowanych gatunków delfinów, są znane z tego, że skaczą do 20 stóp nad powierzchnią wody wykonując swój własny, specyficzny dla danego gatunku manewr zwany "roto-tail", gdzie podczas wyskakiwania z wody biczują ogon w ruchu kołowym. Aby zobaczyć te zwinne, szybko pływające ssaki w akcji, sprawdź na poniższej mapie najlepsze obszary, w których można je znaleźć.