Csíkos delfin

Unokatestvéréhez, a palackorrú delfinhez hasonlóan a csíkos delfinek is nagyon gyakoriak, egészséges vadon élő állományuk van, és a világ egyik legszélesebb körben elterjedt delfinje. Valójában a világ minden óceánjában megtalálható, főként a meleg mérsékelt és trópusi vizekben, és a Földközi-tengerben a leggyakoribb delfinfaj. Az Adriai-tenger ad otthont e gyönyörűen aktív állatok nagy, több mint 20 000 egyedet számláló populációjának. Mivel ez a faj ilyen nagy számban fordul elő, ezért alaposan tanulmányozták, és sokat tudunk róla. Egyedi színezete hasonlít a közönséges delfinéhez, és mivel gyakran nagy csoportokban, egymás mellett találhatók, a kettő azonosítása könnyen összekeverhető.

A csíkos delfinekkel való búvárkodás egyedülálló lehetőség, mivel nem olyan kíváncsiak, mint palackorrú unokatestvéreik, és mivel rendkívül gyors, fürge úszók, jó eséllyel elúsznak, mielőtt még esélyünk lenne meglátni őket. Nagyobb a valószínűsége azonban annak, hogy izgalmas látványban lesz részed, ha valaha is találkozol velük felülről. Gyakran találkozhatunk velük a hajók hullámain, és mivel a delfinek közül az egyik legelszántabbak és legsportosabbak, ismert, hogy akár 20 láb magasra is ugranak a víz felszíne fölé, és saját fajspecifikus manőverüket, a "roto-tail"-t hajtják végre, amikor a farkukat körkörös mozdulatokkal korbácsolják, miközben kiugranak a vízből. Ha akció közben szeretné látni ezeket a fürge, gyorsan úszó emlősöket, nézze meg az alábbi térképen a legjobb területeket, ahol megtalálhatók.