Trópusi bálna

A Byrde-bálnák a kék és a púpos bálnákkal együtt a bálnák roqual családjába tartoznak. Kemény fogak helyett bálnákkal rendelkeznek, és naponta közel 1500 kiló krillt, garnélarákot, rákokat, kopepodákat és apró halakat szűrnek ki táplálékként. Ezek a hosszú, karcsú fajok a trópusi, szubtrópusi és meleg mérsékelt égövi vizekben találhatók világszerte, különösen az Egyenlítőtől 40 fokkal délre és 40 fokkal északra. Egyes populációik az évszakoknak megfelelően vándorolnak, míg más populációk rezidensnek számítanak, ami azt jelenti, hogy nem vándorolnak.

Általában egyedül vagy párban látjuk őket, és napjuk nagy részét a vízfelszíntől 15 méteren belül töltik, ahol a táplálékuk él, így viszonylag könnyen észrevehetjük őket a hajóról vagy búvárkodás közben. Általában csónakból is megfigyelik őket, mivel képesek a fúvólyukukból 10-13 láb magasra fújni a vizet. A Byrde-bálnákkal való búvárkodás során tartsunk biztonságos távolságot, mivel ismert, hogy úszás közben váratlanul irányt változtatnak. Ha mindig is szerettél volna velük búvárkodni, az alábbi térképen találsz olyan búvárhelyet a közeledben, ahol már látták őket.