Csőrőscet bálna

Az egyik legrejtélyesebb bálna, a csőrös bálna valószínűleg a legkevésbé tanulmányozott tengeri emlősök közé tartozik, nyilvánvalóan alacsony populációszámuk és tengeri, mélyvízi élőhelyük miatt. Jelenleg 22 nevesített fajuk van, azonban illuzórikus természetük miatt a tudósok úgy vélik, hogy még mindig van néhány felfedezésre váró faj. A leggyakrabban előforduló fajok közé tartozik a Cuvier-, a Baird-, a Stejneger- és a Hubb-csőrös bálna.

A fajoktól függően világszerte elterjedtek, és a Csendes- és az Atlanti-óceán trópusi és mérsékelt égövi vizeiben egyaránt megtalálhatók. Általában mély vizekben, a kontinentális talapzatok közelében gyülekeznek, ahol egyesek akár 1000 m mélyre is lemerülnek, hogy kedvenc táplálékukra, a tintahalra vadásszanak. Ezek az állatok egyedülállóak a fogas bálnák családjában, mivel csak egyetlen fogpárral rendelkeznek, amelyet a párzási rituálékhoz használnak. A táplálkozáshoz egyszerűen beszívják az ételt a szájukba, és egészben lenyelik. Ha arról álmodik, hogy csőrös bálnákkal búvárkodik, az alábbi térképen megtalálja azokat a merülőhelyeket, ahol már látták őket.