Dugong

A lamantin közeli rokona, a dugongokról egyesek úgy gondolják, hogy formás testükkel és farkukkal a sellőkről szóló tengerészmeséket motiválják. Valójában a Sirenia rendbe tartoznak. A dugongok az egyetlen szigorúan növényevő tengeri emlősök a világon, és az egész déli féltekén megtalálhatóak, 40 országot és területet érintve az Indiai- és a Csendes-óceánon belül.

Ezek a szelíd óriások akár 13 láb hosszúra is megnőhetnek, és éjjel-nappal a víz alatti füvet legelik. Mivel lassú úszók, és inkább a sekélyebb vizekben tartózkodnak, a dugongokkal viszonylag könnyű találkozni búvárkodás közben. A húsukért, olajukért, bőrükért és csontjaikért folytatott évszázados túlvadászat után azonban a kihalás fenyegeti őket. A számuk nehezen áll helyre, még azután is, hogy elterjedési területük nagy részén törvényileg védett fajjá váltak. Ha szeretnél dugongokkal búvárkodni, az alábbi térképen megnézheted a legjobb búvárkodási helyeket, ahol élnek.