Witpuntrifhaai

Niet te verwarren met zijn neef, de oceanische witpuntrifhaai, brengt de witpuntrifhaai het liefst het grootste deel van zijn tijd door in kleine grotten en spelonken tussen het rif. In tegenstelling tot de meeste requiemsoorten hoeft hij niet continu te zwemmen om te kunnen ademen. Ze zijn vergelijkbaar met de verpleegsterhaai in die zin dat ze water over hun kieuwen kunnen pompen om ze fris van zuurstof te voorzien, waardoor witpuntrifhaaien de mogelijkheid hebben om op de bodem van de oceaan te liggen of stil te blijven liggen, opgehangen in het water in een kleine grot. Als je naar ze op zoek bent tijdens het duiken is je beste kans om ze te vinden door in alle grotten en overhangen te kijken.

Ze zijn nachtelijk, komen 's nachts naar buiten om te jagen op voedsel, dus veel nachtduikers kunnen ze tegenkomen bij het zwemmen tijdens het nachtelijk duiken. Ze houden ervan om op vis, schaaldieren en octopus te jagen voor voedsel. Deze dieren worden beschouwd als niet-agressief naar de mens toe en worden over het algemeen niet bedreigd door de aanwezigheid van de mens, waardoor duikers uitstekende fotografische mogelijkheden hebben. Whitetips zijn de meest voorkomende rifhaai in de Indo-Pacific regio en kunnen worden gevonden zo ver oostelijk als de Centraal-Amerikaanse Stille Oceaan kust en zo ver westelijk als Zuid-Afrika. Klik op de kaart hieronder om de beste locaties ter wereld te vinden om met hen te duiken.