Ruisvoorn

Afkomstig uit de familie van de karpers, Cyprinidae, is de gewone rietvoorn inheems in de zoetwatermeren en -rivieren van Europa en Azië. Helaas is het ook wijd verspreid over Noord-Amerika, waar het een invasieve soort is die Amerikaans, of parel, voorn wordt genoemd. Binnen zijn natuurlijke verspreiding wordt de gewone rietvoorn meestal gevonden rond de zoetwaterbassins van de Noord-, Oostzee-, Zwarte-, Kaspische- en Aral-zeeën.

Deze scholende wildvis geeft de voorkeur aan heldere meren en langzaam stromende rivieren waar hij zich graag verbergt in ondiepe, onkruidrijke gebieden om zich te voeden met de aquatische vegetatie en insecten. Donkerrode vinnen, gele ogen en een gouden frame kenmerken het stevige lichaam van de rietvoorn. Ze kunnen tot 35-40 cm groot worden en tot 2 kilo wegen. Verken de kaart hieronder om de beste duikplekken te vinden waar gewone rietstengels leven.